Dziś: środa,
24 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2019
EX LIBRIS
65 видатних поляків і Харків

Нещодавно в місті Харкові вийшов друком біографічний словник «Видатні поляки і Харків  (1805 – 1918) Любові Жванко.

Авторка, ґрунтуючись на багатій джерельній базі, подає 65 біографічних нарисів про відомих поляків, доля яких упродовж 1805 –  1918 років у різний спосіб була пов’язана з Харковом. Це перша спроба зібрати у такий спосіб «під одним дахом» видатних і знакових поляків, які відіграли важливу роль в історії Польщі та Харкова. Словник укладено за хронологічним принципом – від найстаршого за часом появи на світ Северина Потоцького (1762) до наймолодшої в окреслених часових рамках Яніни Антоніни Левандовської (1908). Часовий вимір був надзвичайно різним: це і річний «харківський епізод» у житті одного із засновників новітньої Польської держави Юзефа Пілсудського, і двадцять знакових років для художника Генрика Семирадського. При створенні нарисів звернуто увагу саме на харківський період життя кожного із досліджуваних персонажів. На титульній сторінці кожного життєпису за наявності вміщено портрет героя.

Любов Жванко висвітлює етапи формування і діяльність Полонії Харкова. Вона зазначає, що значний вклад поляків у розвиток міста дозволяє говорити про польський Харків.

Словник підготовлено в рамках 15-го випуску стипендіальної програми Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща «Thesaurus Poloniae» (вересень – грудень 2016 р.). Координатор програми – Міжнародний центр культури у Кракові.

Любов Жванко присвятила книгу світлій пам’яті Михайла Жура (1957 – 2008), відомого поляка Харкова, президента Польського дому, невтомного дослідника полонійної тематики, краєзнавця, ініціатора і керівника проекту «Польський альманах у Харкові» і прекрасної людини.

Словник «Видатні поляки і Харків» буде корисний науковцям, краєзнавцям, дослідникам полонійної тематики та всім, хто цікавиться сторінками історії польсько-українських стосунків ХІХ – початку ХХ ст., історією Полонії Харкова.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України