Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2010-2011
Польські таємниці України

Нещодавно в Києві видано книгу Ольги Гук «Сто великих таємниць і загадок України». Це енциклопедія українських легенд, загадкових історій, містичних збігів, що траплялися в історії нашої країни. Чимало їх мають польське походження.

Навіть не кожний київський екскурсовод розповість вам, що знаменитий будинок з химерами польського архітектора Городецького навіяв російському письменнику Булгакову такі рядки: «Под ветвями верб, усеянными нежными, пушистыми сережками, видными в луне, сидели в два ряда толстомордые лягушки и, раздуваясь как резиновые, играли на деревянных дудочках бравурный марш… Марш игрался в честь Маргариты. Прием ей оказан был самый торжественный. Прозрачные русалки остановили свой хоровод над рекою и замахали Маргарите водоростями…». Скульптури цих істот прикрашають будинок з химерами.

Булгаков зізнався що без цих «химер» не було б у його романі «Майстер і Маргарита» ні Азазелло, ні Воланда.

На байковому кладовищі можна побачити «двійники» шедеврів Городецького. Усипальня Тишкевичів – це цвинтарний аналог караїмської кенаси (нині Будинок актора). А мавзолей графа Вітте нагадує ліпнину костьолу Святого Миколая на Васильківський вулиці.

Граф Потоцький влаштував в Умані парк Софіївка, названий на честь його дружини. Софіївка може конкурувати і з Версалем, і з Петергофом.

А в Білій Церкві граф Браницький влаштував парк, який назвав на честь своєї дружини Олександрія.

Другою дружиною Богдана Хмельницького була полька Гелена Чаплинська. Власне, через неї спалахнула жахлива війна, яка спричинила занепад Речі Посполитої.

Гордістю Феодосії є Музей Олександра Гріна. Знаменитий російський письменник-мрійник Олександр Гріневський був сином польського шляхтича-політзасланця.

Є свої польські таємниці і в Кам’янці-Подільському, і у Львові, і в інших містах України. Єжи Гофман певні сцени «Вогнем і мечем» знімав у Луцьку.

Книга Ольги Гук «100 великих таємниць і  загадок України» буде цікавою не лише тим, хто цікавиться історією України, але й тим, хто хоче дізнатися про перебування в Україні поляків і їх вклад в українську культуру.

Анатолій Зборовський

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України