Dziś: środa,
24 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2019
День Війська польського і 99-та річниця Варшавської битви в Запоріжжі

15 серпня з нагоди 99-ї річниці перемоги над Червоною армією члени спілки поляків Запоріжжя «Полонія» (керівник Лідія Єгорова) відвідали ряд заходів, в яких вшанували пам’ять героїв війни 1920 року.

За словами керівника Лідії Єгорової, заходи цього року несуть особливий характер. Вона підкреслила, що мова йде не тільки про те, щоб відзначити «Чудо на Віслі», а й показати, що перемога у Варшавській битві принесла позитивний результат для всієї Польщі.

Свято Війська Польського  співпадає з церковним святом – Вознесіння Матері Божої. Тому цього дня запорожці відвідали богослужіння в пам’ять про полеглих у битві польських солдатів. 15 серпня в Польщі на кладовищах проходять вшанування загиблих,  урочисте читання імен солдатів, полеглих за свою країну, щоб вшанувати їх пам’ять, а на Могилі Невідомого Солдата в Варшаві за участю найвищої державної влади відбувається Почесна Зміна Варти.

У Запоріжжі в цей день також відбулася акція вшанування пам’яті поляків, які утримувалися в таборах НКВС СРСР. Ініціатором заходу виступила Спілка поляків Запоріжжя «Полонія». Учасники акції вшанували загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку на честь польських військовополонених, які утримувалися в таборі №100 НКВС СРСР, що діяв у Запоріжжі в 1939-1940 роках.

Наталія Чемерис

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України