Dziś: czwartek,
25 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2021
Współpraca medyczna
VІ науково-практична міжнародна конференція “Актуальні питання дитячої гепатології”

Радник Консулярного відділу та Полонії Посольства Республіки Польща в Києві Яцек Гоцловський; заступник голови Польського медичного  товариства в Україні імені професора А.С. Свінціцького, доцент кафедри педіатрії № 1 НМУ імені О.О. Богомольця Галина Козинкевич; завідувачка кафедрою педіатрів №1 Національного медичного університету ім.О. Богомольця, керівник відділу дитячої гепатологіі ДУ «інституту педіатріі і гінекології» ім.акад.О.М. Лукяновоі НАМН України - професор Валентина Березенко

20 травня  2021 року за підтримки Посольства Республіки Польща в Києві та Польського медичного товариства в Україні ім.проф.А.С.Свінціцького відбулася VІ науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні питання дитячої гепатології”. Організаторами заходу стали кафедра педіатрії №1 НМУ ім. О.О.Богомольця, ДУ “ІПАГ” ім. акад.О.М.Лук’янової НАМН України, Асоціації педіатрів України. Конференція внесена до реєстру МОЗ України. 

З вітальним словом виступив Радник Консулярного відділу та Полонії Посольства Республіки Польща в Києві – Пан Яцек Гоцловський. У своїй промові пан Радник відзначив надзвичайну важливість даної конференції, адже провідні фахівці світового рівня з України, Польщі, Англії та Латвії висвітлюватимуть цікаві та актуальні питання ранньої діагностики, введення пацієнтів, сучасних методів дослідження, лікування, реабілітації дітей із захворюваннями печінки. З особливою приємністю зазначив, що ця конференція є гідним продовженням плідної співпраці між науковцями в сфері медицини України та Польщі, яку свого часу започаткував професор Анатолій Станіславович Свінціцький. Зазначив також, що цей проект дуже потрібний для посилення українсько-польської співпраці та слугує реалізації євроінтеграції України.

Академік НАМН України, професор, директор ДУ “ІПАГ” ім.акад. О.М.Лук’янової НАМН України Антипкін Ю.Г. наголосив на унікальності центру, досліджень які проводяться на його базі, та їх практичній значущості для первинної ланки охорони здоров’я. 

Завідувачка кафедрою педіатрії №1 НМУ імені О.О.Богомольця, керівник “Центру дитячої гепатології” ДУ “ІПАГ” ім. акад. О.М.Лук’янової НАМН України професор В.С.Березенко, у вступному слові зазначила, що конференція має не лише освітню складову, але й передбачає обмін досвідом та налагодження комунікацій між лікарями різних ланок охорони здоров’я, які мають відношення до надання допомоги дітям з захворюваннями печінки в усіх регіонах України. З огляду на актуальність питання, професор В.С.Березенко присвятила окрему лекцію  сучасним стандартам лікування НСV інфекції.  


Працівники кафедри педіатріі
№1 Національного медичного університету ім.О.Богомольця

Першим доповідачем став професор Пьотр Соха – гепатолог зі світовим іменем, професор клініки гастроентерології, гепатології, порушення харчування та педіатрії, заступник директора з наукової роботи в Інститут-меморіалі “Центр здоров’я дитини”(м.Варшава, Польща). У його доповіді було детально проаналізовано сучасну тактику діагностики та лікування хвороби Вільсона у дітей. 

Доповідь професора Джорджини Мієлі Вергані King’s college hospital (м.Лондон, Великобританія), незаперечного світового авторитету в царині автоімунних захворювань печінки у дітей, була присвячена проблемам гострої печінкової недостатності - найбільш небезпечний стан  для життя дитини.

Великий інтерес слухачів конференції викликала доповідь керівника клініки гастроентерології, гепатології, порушення харчування та педіатрії Інститут-меморіалу “Центр здоров’я дитини” професора Джоани Павловської (м.Варшава, Польща), співавторки програми трансплантації печінки дітей у Польщі.

 Провідний спеціаліст Ілзе Апіне (м.Рига, Латвія) провела майстер клас з ультразвукової оцінки дифузних захворювань печінки у дітей.

У конференції також взяли участь провідні українські фахівці, зокрема гепатологи, гастроентерологи, трансплантологи, нутріціологи, фармакологи, педіатри.

Важливість даної конференції полягала в налагоджені співпраці між фахівцями України та світу, визначення орієнтирів для практикуючого лікаря, адже поглиблене вивчення проблем дитячої гепатології  дає можливість своєчасної діагностики прогресуючих захворювань печінки, що дозволить підвищити ефективність їх лікування та запобігти розвитку тяжких інвалідизуючих ускладнень.

Галина Козинкевич 
(
заступник голови Польського медичного товариства в Україні ім. професора А.С. Свінціцького)  

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України