Dziś: piątek,
19 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2013
Ex libris
Найвидатніші костели України

Bazylika Metropolitalna obrządku łacińskiego p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny we Lwowie

Понад 900 парафій Римо-католицькій церкви сконцентровані переважно в Правобережній Україні. Майже два десятки костелів називає кандидат географічних наук  Андрій Івченко в своїй книзі «Найвидатніші храми України», яка нещодавно побачила світ у Харкові. У книзі представлено сто найвидатніших храмів України (стислий історичний нарис і кольорові фотоілюстрації).

Головний  храм центральної частини Львова, що презентує Західну Україну в почесному списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - Латинський кафедральний собор є показовою згадкою про найчисленнішу католицьку громаду міста  з часів його перебування у складі Польського королівства, Речі Посполитої, Австрії, Австро-Угорської імперії та відродженої Польщі.

За радянської доби собор залишався головним храмом українських католиків, а за часів незалежності, влітку 2001 року, під час місіонерської подорожі Україною Латинський костел відвідав Папа Римський Іоанн Павло ІІ, про що нагадує меморіальна дошка на парадному фасаді. Нині Латинській кафедральний собор (митрополита базиліка-санктуарій Успіня Пресвятої Діви Марії) – головний храм Львівської архідієцезії Римсько-католицької церкви і Україні.

Kościół rzymskokatolicki pw. św. Stanisława w Czortkowie Kościół rzymskokatolicki pw. św. Stanisława w Czortkowie

А на монастирському подвір’ї в Летичеві Хмельницької області встановлено пам’ятник Папі Іоанну Павлу ІІ. Костел Успіня Пресвятої Діви Марії тут повернуто католикам наприкінці 1980-х років.

Долі костелів різні. Костел домініканського кляштору у Вінниці перебудований на православну церкву ще у ХІХ ст. Нині це Свято-Преображенський кафедральний собор Вінницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату. У 1920 році православне духовенство приймало тут керівника відродженої Польщі Юзефа Пілсудського.

Під склепінням костелу святої Варвари у Бердичеві на Житомирщині брав уроки музики у 1824-1825 рр. Юний Фридерик Шопен. Меморіальна дошка свідчить, що тут у 1850 році Оноре Бальзак Вінчався з Евеліною Ганською. Цей костел повернуто католикам на початку 1991 року. Восени того ж року у Бердичеві було повернуто католикам і Маріїнський костел.

А от у костелі Святого Іоанна Предтечі в Білій Церкві на Київщині нині міститься обласний зал камерної та органної музики, що час від часу вихідними днями надає приміщення для католицького богослужіння.

Kościół św. Anny w Barze Kościół św. Anny w Barze

Костел Святого Хреста у Луцьку в ХІХ столітті перебудовано на православний собор. Нині це Свято-Троїцький кафедральний собор Волинської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

Костел Непорочного зачаття Діви Марії, Святих Андрія і Станіслава в Івано-Франківську нині використовують як приміщення Івано-Франківського художнього музею.

В Кременці Тернопільської області був костел Святих Ігнатія Лойоли та Станіслава Костки. Тепер тут церква Преображення Господнього Української православної церкви Київського патріархату.

Костел Святого Антонія в місті Корець Рівненської області провернули католикам у 1990 році в жахливому стані.

Андрій Івченко називає і числі найвидатніших храмів України також костел Воздвиження Чесного Хреста в Береговому і костел Вознесіння Ісуса Христа у Виноградові на Закарпатті, Кафедральний костел Святих Апостолів Петра і Павла і Кам’янці-Подільському на Хмельниччині, костел Святої Анни в місті Бар і Костел Непорочного Зачаття Діви Марії в селі Мурафа на Вінниччині, кафедральний костел святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку і костел Святого Станіслава в Чорткові Тернопільської області.

Костели – це одна із величних архітектурних і духовних сторінок історії католицької церкви і поляків в Україні.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України