Dziś: czwartek,
25 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2013
У місті Ірпені знайшли польський буквар

Жителька міста Ірпеня на Київщині Валентина Таршос мешкає в старому будинку. Нещодавно, розбираючи старі речі на горищі, вона виявила дореволюційні книжки. Серед них – «Буквар для польських дітей». Його автор Станіслав Соха. Видавець – Леон Ідзіковський. Ці книжки видавали в Києві і Варшаві.

 В букварі до кожної літери подано малюнок живої істоти чи предмета, назва яких починається з цієї літери. Також надруковано низку слів, де є дана літера.

 Книжку завершує добірка маленьких оповідань і віршів повчального змісту та перелік предметів за групами. До літературних творів додано запитання, відповідаючи на які дитина краще засвоїть зміст і головну ідею.

 «Буквар для польських дітей» - ще одне свідчення, що в Ірпені, який цього року відзначив свій 110-літній ювілей, жила чимала польська громада. Тут діяв костел, який закрили в 1930-х роках. Була й польська школа. Поляки і нині живуть в Ірпені. Римо-католицькі Богослужіння проводяться у пристосованому приміщенні. В Ірпінській загальноосвітній школі № 12 діти вивчають польську мову.

Анатолій Зборовський

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України