Dziś: czwartek,
25 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2014
Święta w Białej Cerkwi
Яселка та Вертеп – поєднання культур

Минулого року в костелі побачила виставу Яселка товариства польської культури ім. З. Красинського і була зачарована простотою та локанічністю дійства. Порівнювала з українським вертепом  і думала про те скільки в наших культурах подібного  і тотожного, захотілося, щоб діти нашої школи побачили та долучилися до польської культури. І от у грудні ми запросили дітей суботньої школи товариства виступити з Яселками для восьмих класів Білоцерківської школи №16.

23 грудня у бібліотеці розпочалась магія штуки. Маленькі актори  перевтілилися у пастушків, янголів та королів. Заспівали колядки, на екрані з’явилися пейзажі Віфлєєму. На виставу прийшли батьки і викладачі, директор загальноосвітньої природничо-математичної школи №16 Анатолій Бабенко та завуч Лариса Галкіна.

Світла радість   народження Збавителя вкотре переживалася присутніми.

Слова останньої колядки:

Podnieś rękę, boże Dziecię
Błogosław ojczyznę miłą
W dobrych radach, w dobrym bycie
Wspieraj jej siłę Swą siłą,

відізвалися відлунням в серцях.

Після Яселок виступили учні Тетяни Шутенко з українським Вертепом і залунали щедрівки. Розмаїття біблійських епізодів, усміхнені обличчя, зірки і костюми зачарували присутніх. Всі учасники видовища отримали солодкі подарунки.

Після вистави вчителі, батьки та члени товариства за філіжанкою кави обмінювалися враженнями. Яселка в цьому році підготувала керівник суботньої школи, голова Товариства  польської культури ім. З. Красинського Олена Хоменко, з якою міська школа №16 плідно співпрацює вже багато років.

Ольга КЛУББЕ
(завідувачка бібліотекою Білоцерківської школи №16)

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України