Dziś: piątek,
26 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2016
Z życia ośrodków
Творчий вечір в Спілці поляків «Астер»

Нещодавно товариство поляків «Астер» м. Ніжина спільно з Ніжинською центральною міською бібліотекою провели творчу, цікаву зустріч. Вечір був присвячений життєвому шляху та творчості отця Яна Твардовського, Генріка Сенкевича, Лесі Українки та Івана Франка. У вступному слові Фелікса Бєлінська підкреслила, що польсько-українські відносини мають довгу і славну традицію, яку слід підтримувати і розширювати, передусім в культурному контексті.

Студентка Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Вікторія Конаєва розповіла про життя та творчість Яна Твардовського, а студентки Тетяна Срібна, Дана Голіченко, Тетяна Кашуба, Олена Івченко, Віталія Колівошко, Юлія Бондаревська виразно прочитали різні вірші з творчого доробку поета. Виступи супроводжувалися мультимедійною презентацією з цікавими фотографіями та надихаючими цитатами.

Кандидат історичних наук, доцент Максим Потапенко розповів про історичні контексти та перспективи творчості Генріка Сенкевича. Роман цього нобелевського лауреата «Вогнем та мечем» сприймався неоднозначно українцями та поляками. У той час як для поляків це був бездоганний літературний взірець та засіб для виховання патріотичних почуттів, для українців це сприймалося як початок українсько-польської ворожнечі, польської зверхності. Зараз же, підкреслив доповідач, у ХХІ столітті, час розширити рамки сприймання цього твору. По-перше, Сенкевич у свідомості поляків провів риску між поляками та українцями, відділив українців як окремий народ. По-друге, Сенкевич відіграв важливу роль в українській літературі, представивши літературні варіанти історичних сюжетів, що може виступити ще одним способом піднесення патріотизму та відданості Батьківщині, - підсумував Максим Потапенко. Біографічні дані про Сенкевича оповіла Надія Кієвська.

Про видатних українських поетів Лесю Українку та Івана Франка натхненно, творчо розповів Олександр Ґадзинський.

Ірина Ростовська подарувала присутнім музичний сонет, виконаний на фортепіано. Зацікавлено переглянули гості свята короткий документальний фільм про Лесю Українку. Вірші Лесі Українки та Івана Франка читали студенти Ніжинського училища культури та мистецтв.

Співробітники бібліотеки підготували виставку матеріалів «Уславлені особистості Польщі та України». На святі був присутній керівник управління культури і туризму Валерій Примаченко.

У заключному слові Фелікса Бєлінська подякувала гостям свята та тим, хто готував матеріали за фундаментально та якісно проведену роботу. Стало гарною традицією в Спілці вітати ювілярів, і в цей день Ф.Бєлінська привітала квітами й подарунками двох членів Спілки. Після заходу у всіх присутніх лишилося відчуття світлого, доброго, такого потрібного в ці часи свята культури та мистецтва.

Марія Наконечна
(
Кандидат психологічних наук, доцент, прес-секретар Ніжинської спілки поляків)

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України