Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2019
100 представниць КПІ взяли участь у проєкті ЄС „IT for SHE”

13–14 листопада у Варшаві вдруге поспіль відбувся Європейський конгрес „Perspektywy Women in Tech Summit 2019”. Він став найбільшим у Європі заходом для жінок-науковиць та інженерів, про що красномовно свідчить його статистика: 6350 учасниць із 52 країн. 2977 студентських грантів, 150 доповіда­чів–лекторів, 80 семінарів з технологічних, кар’єрних та профе­сійних навичок, 154 сесії менторів.

Підготовкою поїздки на цей конгрес учасниць від України з середини літа опікувалися Українсько-Польський центр та Центр гендерної освіти КПІ ім. Ігоря Сікорського. Тож українська частина оргкомітету європейського проекту "IT for SHE" – Європейського конгресу "Pers­pektywy Women in Tech Summit 2019" підготувала  всі необхідні документи і надала можливості 150 представницям України взяти участь у проекті ЄС у Варшаві за грантами, що їх надали організатори. 100 з них представляли КПІ ім. Ігоря Сікорського. Серед українських учасниць  уперше були школярки, в тому числі й учениці Політехнічного ліцею КПІ, учасниці програми "Майбутнє України" і переможниці фіналу Всеукраїнського фестивалю стартап-проєктів "Sikorsky Challenge". 

Конгрес цей мав гендерну спрямованість і надав змогу студенткам, аспіранткам, молодим ученим – жінкам з різних країн, у тому числі з України, обговорити освітні і дослідницькі технології майбутнього, налагодити контакти, показати можливості професійного зростання та обмінятися досвідом у сфері IT й долучитися  до євро­ін­­теграційних процесів. Понад те, учасниці могли особисто поспілкуватися з керівниками та представниками провідних світових HighTech-компаній (як, наприклад, Google, Amazon, P&G тощо) і взяти участь у воркшопах і нетворкінгу, ознайомитися з презентаціями колег, узяти участь у дискусіях про штучний інтелект, зміни клімату, кібербезпеку і, звісно, гендерну рівність у профе­сіях, пов’язаних з технікою, тощо. Спец­і­альною гостею конгресу була талановита американська фізик, яку називають новим Ейнштейном, Сабріна Гонсалес Пастерські (Гарвардський університет, США). Цього року конгрес став наймасштабнішим європейським гендерним заходом.

Ганна Біднюк, заступниця директора
Українсько-Польського центру КПІ

Із вражень учасниць

Аліна Іскра, співробітниця від­ділу міжнародних зв’язків та протокольного супроводу ДМС:

"…Атмосфера, яка панувала на конференції, швидше нагадувала свято. Цьому посприяло ще й феєричне відкриття! Щодо умов – переїзд великими комфортабельними автобусами (тут окремо варто сказати велике спасибі водіям за їх відповідальне ставлення до своєї роботи, моральну підтримку та допомогу під час проходження кордонів); проживання в затишному готелі (номера чисті, зручні, максимум двоє людей в кімнаті, що також великий плюс, крім того учасниці були забезпечені сніданком у форматі шведського столу). Як одна із супроводжуючих (автобусу №2), хотіла б подякувати дівчатам, які їхали в нашому автобусі, насамперед за терпіння і розуміння під час проходження кордонів (адже від черг у такому місці ніхто не застрахований) та за колективний дух, який панував у нашому автобусі. Звісно, були і свої нюанси, але вони настільки мізерні, що не змогли жодним чином вплинути на отримані грандіозні враження!"

Вікторія Прищепа, студентка КПІ:

"Сам захід і його концепція мені сподобались. Саме розуміння того, що в тебе є можливість поспілкуватися з представниками світових брендів – це просто щось! Зі своєї сторони, можу сказати, що в таких компаніях, як Google, Facebook, Amazon працюють звичайні та привітні люди. Ми говорили як про культуру компаній, так і про те­хнічні питання, фотографувались, і при цьому між нами не було ніякої статусової дистанції. З окремими представниками компаній ми додались у друзі в LinkedIn. І навіть те, що не я їх шукала зі своєї сторінки, а вони мене зі свого телефону, було класно і прикольно.

Було гарне відкриття, мені сподобалось. Воркшопи також були цікаві. На одному з них, від компанії 3М, розповідали про можливість стати менеджером, навіть якщо попередньо ти був мануальним тестувальником. Його відвідала і я. Там була й практична частина, під час якої учасників поділили на 4 команди по 2 людини в кожній: одна була тестувальником, друга – розробником. Їм треба було зробити паперовий літак, чий полетить далі – той і виграв. Мене призначили суддею. Це було досить весело, і я зовсім не боялася говорити у мікрофон англійською.

…Після закінчення спілкувалися зі спікерами, і вони розповідали про те, що перед початком досить переживали, як все пройде. Але насправді в них усе вийшло круто!"

Вікторія Попова, керівниця групи школярок:

"Варшава – велична та непередбачувана. Хмарочоси нової частини міста та історичні будівлі Старого мяста органічно доповнюють одне одного. Вулички в центрі приваблюють туристів і надихають на романтичні роздуми. А дівчат – на фотосесії.

Дякую за надану можливість і позитивні емоції!"

Анастасія Венчковська, учениця Львівського технологічного ліцею, фіналістка конкурсу Intel ICEF 2019:

"Це була конференція, на якій я набула ну дуже багато досвіду від представників світових компаній, дізналася, чим вони займаються і як я можу поділитись власними ідеями, або й взагалі відразу потрапити до них на стажування.

Мені здається, якби мені вже було б 18, дядько такий гарний з Intel запропонував би мені роботу. Я навіть не уявляла, що можу розмовляти англійською на таку кількість різних тем, та ще й розуміти все, що він мені говорив. Одна така розмова варта того, щоб просто витратити час і приїхати на подію. Він надихнув, порадив, змотивував і похвалив мене, а потім ще підійшла його колега і розповіла про те, за якою спе­ціальністю мені може бути цікавіше навчатись. Щоб ви собі розуміли, він ще й сказав, що моя "інгліш іс перфект" (але ЗНО так не думає).

А загалом: неймовірна атмосфера, незвичайні і надзвичайні люди, крутезна організаторка, цікаві лектори і багато подарунків!"

Наталія Пожарська, керівниця української делегації:

"Я вже вдруге брала участь у Європейському конгресі "Perspek­tywy Women in Tech Summit " проєкту ЄС "IT for SHE".

 Під час перебування у Варшаві  ми встановили контакти з представниками польських ЗВО та міжнародних компаній. Це Вроцлавська політехніка, Варшавська політехніка, Citigroup Inc., Soft­Serve (ця українська компанія є, до речі, постійним учасником Ярмарків вакансій, які проходять в КПІ ім. Ігоря Сікорського), Google, Cisco та інші.

…Під час розмови з представниками ЗВО Польщі та деяких компаній ми отримали інформацію щодо проведення на базі уні­вер­ситетів зустрічей з представни­ками компаній, кар’єрних за­ходів тощо. З’ясовано, що практика за­прошення студентів до офісів провідних компаній є поширеною та необхідною в процесі професійної самовизначеності майбутніх фа­хівців.

…За результатами участі в Кон­гресі ми сформулювали пропозиції щодо певного переформатування іміджевої складової КПІ ім. Ігоря Сікорського, залучення нових партнерів університету з промисловості, бізнесу тощо, продовження ознайомлення студентів з майбутньою професією шляхом організації відвідувань офісів компаній та виробництв. Окрім того, хотіли б розглянути можливість проведення подібних заходів на території України.

…Щиро вдячна всім учасницям делегації України за плідну роботу, дружню атмосферу та синергію!"

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України