Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2020
Upamiętnienie generała Marka Bezruczki
ВШАНУВАЛИ ГЕРОЯ ДВОХ НАРОДІВ


Pamiątkowa płaskorzeźba odsłonięta w podkijowskiej Bojarce

Нещодавно в місті Боярка на Київщині, на приміщенні місцевої дитячої школи мистецтв з ініціативи депутата й історика Андрія Ковальова було урочисто відкрито меморіальний барельєф борця за Незалежну Україну генерал-хорунжого Армії Української Народної Республіки Марка Безручка.

 У 1920 році полковник Безручко командував 6-ю Січовою стрілецькою дивізією, яка в складі 3-ї польської армії генерала Едварда Ридз-Смігли наступала на Київ і відзначилася в боях з більшовиками.  7-8 травня штаб дивізії перебував у Боярці, в будинку Александрової, де нині розташована Боярська дитяча школа мистецтв. 9 травня 1920 року полковник Марко Безручко на чолі 6-ї Січової стрілецької дивізії брав участь в українсько-польському параді у звільненому Києві.

Під час більшовицького наступу на Польщу полковник Марко Безручко очоливши, як старший за званням, українські і польські підрозділи, зупинив під польським містом Замосць (нині Люблінське воєводство)  наступ Першої кінної армії Будьонного.  М. Безручко був підвищений до звання генерал-хорунжого. Жив  у Варшаві, працював у польському військовому картографічному інституті. Водночас Марко Безручко належав до вищих військових органів Української Народної Республіки в екзилі. Генерал-хорунжий Марко Безручко помер у 1944 році і похований у Варшаві, у православній частині міського цвинтаря «Воля».

У Києві, у Рівному і Вінниці іменем генерала Безручка названі вулиці. У 2016 році в Рівному встановили меморіальну дошку генералу Марку Безручку. Напис на дошці виконаний двома мовами – польською і українською.  


Uroczystości nadania imienia generała Marka Bezruczki skwerowi znajdującemu się u zbiegu ulic Juliana Konstantego Ordona i Jana Kazimierza w Warszawie

В урочистостях у Боярці взяв участь двоюрідний онук героя Анатолій Безручко. Цьогоріч він, на запрошення Міністерства оборони Польщі,  брав участь в офіційному вшануванні Марка Безручка у Варшаві. Анатолій Безручко розповів, як шанують його предка в Польщі. У польському місті Вроцлаві в 2018 році  іменем Марка Безручка назване кільцеве перехрестя.  13 серпня нинішнього року у Варшаві, неподалік цвинтаря, де похований герой двох народів,  урочисто відкрито сквер імені генерала Армії УНР Марка Безручка. У церемонії відкриття скверу взяли участь понад сто осіб: представники української громади та дипломати, польські урядовці та представники місцевої адміністрації, нащадки генерала Безручка.

Голова Кабінету Президента Польщі Кшиштоф Щерський наголосив: «Генерал Безручко на практиці реалізував відоме нам польське гасло: «За нашу і вашу свободу!» Ми будемо захищати нашу свободу завжди, коли відроджується імперіалізм, бажання домінувати над нашими народами, підпорядкувати нашу частину Європи, наші народи чужим імперіям. Надія і мрія генерала Безручка про те, аби вільна й незалежна Польща була сусідом вільної і незалежної України, сповнилася. Ми будемо завжди союзником України в її територіальній цілісності, безпеці та суверенітеті. Я думаю, що генерал Безручко сьогодні дивиться на нас і пишається, що у вільній Варшаві, у вільній і незалежній Польщі, ми можемо приймати представників також вільної і незалежної української держави та спільно відкривати цей сквер польсько-української дружби».

Посол України в Польщі Андрій Дещиця підкреслив, що ця подія є підтвердженням дружби між Україною і Польщею. Він сказав: «У Варшаві матимемо ще одне місце, яке об’єднує українців і поляків. Без сумніву, Марко Безручко є тією особою, яка об’єднує наші народи, яка є героєм, як України, так і Польщі».

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України