Dziś: wtorek,
23 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2010-2011
Польські садиби Вінниччини

Нещодавно в Чернігові вийшов друком Каталог Людмили Томілович «Історичні садиби Вінницької області». Це перше системне узагальнююче дослідження садиб Вінницької області – історичної Брацлавщини.

У передмові до книги автор зазначає: «Шляхетські садиби – це цілий пласт вітчизняної культури, до остатнього часу мала досліджуваний і недостатньо оцінений. Вони представлені значним різноманіттям щодо розміру – від палацово-паркових ансамблів до скромних житлових комплексів, які тільки окремими елементами відрізнялися від селянських або міщанських хат, характеру забудови – в залежності від смаків та моди, стилів – з кін. XVIII до поч. ХХ ст. вони змінювали один одного кілька разів (бароко, рококо, класицизм, історизм, модерн). Масове будівництво садиб розпочинається на Брацлавщині в кін. XVIII ст. В цей період Правобережної України перебували У складі Речі Посполитої, але і після … приєднання цих земель до Росії, 80-90% шляхти Правобережжя були поляками, що відбилося на смаках і стилістиці забудови садиб.»

Людмила Томілович подає короткі історичні довідки та фотоілюстрації розмаїття,архітектурно-мистецької цінності, а також сучасного стану збереження понад півсотні садибних комплексів. Протягом кількох століть вони були економічними і культурними осередками краю. Їх історія пов’язана з долями великої кількості визначних особистостей.

Дослідниця пише: «Цей різновид пам’яток цілеспрямоване нищився (в період революції 1917-1920 рр.) та після неї, видозмінювався з пристосуванням під інше функціональне використання (дитячі будинки, санаторії, сільські клуби, сільради і т.д.), руйнувався завдяки недбалому ставленню протягом майже всього ХХ ст. Не згадуючи про те, що протягом буремних подій поч. ХХ ст. було втрачено величезну кількість садиб, які мали непересічне історичне і культурне значення, за останні 20-30 рр. перетворилися на руїни об’єкти, які вже перебували на державному обліку і мали статус пам’яток національного значення».

Книга Людмили Томілович «Історичні садиби Вінницької області» пропонується як довідковий матеріал для архітекторів, мистецтвознавців, істориків, краєзнавців і всіх, хто цікавиться історією та культурною спадщиною України загалом і Вінниччини зокрема, польським внеском в українську культуру.

Анатолій Зборовський

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України