Dziś: sobota,
20 kwietnia 2024 roku.
Pismo społeczne, ekonomiczne i literackie
Archiwum 2010-2011
EX-LIBRIS „DK”
Поляки в українському «Русі опору»

Нещодавно в Києві вийшов друком енциклопедичний довідник «Рух опору в Україні:1960 – 1990». У виданні окреслено феномен шістдесятництва, самвидаву, зародження і розвиток дисидентського (правозахисного) руху в Україні.

Довідник містить інформацію і про поляків. Деяким присвячено окремі біографічні довідки. Наприклад, Адольф Кондрацький був тричі обраний головою громадської організації «Київське товариство політв’язнів та жертв репресій». Він - Заслужений діяч польської культури, нагороджений польським орденом «Хрест Грюнвальда».        

Софія Бєляк, народжена 1954 року в Житомирі, - учасниця польського католицького руху в Україні. У 1983 році була   засуджена на 5 років позбавлення  й 5 років заслання за релігійну діяльність і спробу встановити контакт з польською «Солідарністю».

Казимир Галько був учасником польського руху опору в Україні Від 1956 року він, як поляк, прагнув виїхати в Польщу. У 1973 році його заарештували і направили на примусове лікування в психіатричну лікарню. Звільнили в 1982 році.

Поляки згадуються і в інших статтях. Так, священик катакомбної Української греко-католицької церкви Павло Василик витримав каторжну працю на кам’яному кар’єрі в місцях позбавлення волі завдяки спілкуванню з ксьондзом поляком Й. Пуковінським.

Українського поета і політв’язня Володимира Косовського, який гинув у шахтному вибої, вирятували два в’язні - лікарі, один з яких був поляком.

Енциклопедичний довідник «Рух опору в Україні:1960 – 1990» адресований широкому колу читачів.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ.

Передплатити „Dziennik Kijowski” можна протягом року в усіх відділеннях зв’язку України